#skjultbærekraft

Hvorfor i alle dager skal et konferanse- og eventsenter jobbe med bærekraft, tenker du kanskje? Er det ikke nok å kjøre på med vegetarmat og droppe den evinnelige hotellrom­vasken, så har vi gjort vårt?

Så enkelt er det dessverre ikke. Vår bransje – event og konferanse – har et fotavtrykk i transport, vannbruk, maten vi serverer og veldig mye annet.

Vi på X begynte å snakke internt om bærekraft allerede i 2019. Hos oss kom inspirasjonen både fra egne ansatte og engasjerte kunder. Vi har lært to ting:

 • Bærekraft må jobbes med nedenfra og opp
 • Bærekraft må kommuniseres positivt – uten bruk av pekefinger, for å ha en effekt

Det er de ansatte som best ser problem­stillingene på egen arbeids­plass. Hvis bærekraft presenteres som ledelsens prosjekt, vil de ansatte aldri føle fullstendig eierskap til det. Som en kunde sa i et møte: «Vi måtte gjennom en sånn bærekraft opplæring. Jeg datt av etter de første 20 minuttene for det var så utrolig mange tall og begreper å forholde seg til.» Vi tror det er mange som henne.

Derfor har vi nå lansert #skjultbærekraft, som gjør det enkelt og morsomt å være bærekraftig med enkle grep. Hvorfor akkurat vi? Jo, fordi vi samler massevis av mennesker på huset hos oss hver eneste dag, og de menneskene snakker sammen! De snakker sammen hos oss, de snakker med familien sin hjemme og de snakker med venner og kollegaer etter at de har vært hos oss. Så hva er da bedre enn å få med seg morsomme knagger man kan spre videre?

Den jevne nordmann har ikke så mye bestemmelsesmakt når det gjelder store fotavtrykk på nasjonalt plan. Det er noen få mennesker som tar avgjørelser i forbindelse med miljø når det gjelder de store tingene, men hvis vi alle kan gjøre litt blir det veldig mye, samlet sett.

Derfor har vi opprettet flere QR koder som henger rundt om på huset. Vi håper dere vil engasjere dere og scanne QR kodene for å få opp fun facts, tips og triks som kan inspirere videre utover og fungere som mat for småprat gjennom arrangementet deres.

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe – og vi håper du som gjest vil være med å gjøre noe!

Kaffe

Syntes du vi er gjerrige som bare fyller opp kaffekoppen din med 70 % kaffe?

Visste du at en kopp kaffe krever 140 liter vann i kaffeproduksjon fra start til slutt?

Det er enormt mye vann! Samtidig er vi et stort konferansesenter med i snitt 600 gjester på huset hver dag. Og hvis alle disse skal få med seg det faglige innholdet sitt krever det kaffe – mye kaffe!

På den andre siden oppdaget våre kursverter og vertinner i 2020 at de helte ut enormt mange kalde kaffeslumper når de ryddet møterom. Da gikk vi i tenkeboksen og prøvde å se på hva vi kunne gjøre for å minimere kaffeforbruket, uten at det gikk på bekostning av kundeopplevelsen. Løsningen vår var enkel, faktisk så enkel at man blir flau over at man ikke har tenkt på det før:

Ved å kalibrere kaffemaskinene våre til å kun skjenke 70 % av en vanlig kopp kaffe, forsikrer vi oss om at gjestene våre fortsatt får kaffen sin, samtidig som vi heller ut mye mindre mengder kaffe i vasken.

Det gjør at vi, for hver 4. kopp kaffe vi serverer, sparer inn én kopp kaffe som bare hadde blitt helt ut. Med 600 gjester i snitt på huset vårt er det en besparelse på ca. 150 kopper kaffe hver dag.

Det betyr en daglig besparelse i vann til kaffeproduksjon på over 20.000 liter vann, og dét bare ved én kopp kaffe per person. For hvem drikker vel bare en kopp kaffe i løpet av en dag? 😉

Klimakompenser din konferanse på X!

Basert på tilbakemeldinger fra våre kunder, er det flere og flere kunder som har et ønske om å gjennomføre grønne konferanser og bidra til økt bærekraft.

X Meeting Point har valgt å gjøre noe med nettopp det, og har nylig inngått et samarbeid med CHOOOSE, som gjør dette veldig enkelt for deg som kunde å klimakompensere.

CHOOOSE klimakompenserer for vårt uunngåelige fotavtrykk ved å finansiere CO2-reduserende prosjekter i utviklingsland. Vi har dypdykket i fotavtrykket til våre konferanse-kunder og sett på logistikken rundt et arrangement. Basert på dette har vi kommet frem til et fotavtrykk per hode i forbindelse med én konferanse.

Vi har regnet ut fotavtrykket på to type arrangement. Prisen legges til dagpakkeprisen for hver deltager:

 • 1 dagskonferanse, 9,- per person (hovedvekt av deltagere kommer med bil/buss per person).
 • 2 dagers konferanse, 45,- per person (hovedvekt av deltagere kommer med fly 2 – 4 timer per person).

Pengene du betaler går til Chooose som finansierer en portefølje av prosjekter innen fornybar energi. Porteføljen endres fortløpende når et prosjekt er ferdig­finansiert og et nytt prosjekt er i startgropen.

Hvis man ønsker å være enda grønnere kan man velge en grønn dagpakke på X Meeting Point, fellestransport med Eco 6-drivstoff og komposterbare materialer. Det gjør at dere kan konsentrere dere om det faglige innholdet og opplevelsen, og samtidig ha en god følelse av at dere har valgt å kompensere for mer enn deres normale fotavtrykk!

Velkommen til bærekraftige muligheter på X Meeting Point!

Pausemat

Lurer du på hva som skjer med pausematen når vi rydder den bort?

Vi jobber mye med svinn, og strekker oss langt i å utnytte det vi kan. Den flotte pausebuffeten som møter deg om morgenen er et godt eksempel på måten vi jobber.

All frukt har riktig temperatur i makstiden den kan ligge, i henhold til Matsvinnguiden. Deretter tar vi inn frukten og bruker den i smoothies til pausebuffeten dagen etter.

Cashewnøtter

Lurer du på hvorfor vi ikke har cashewnøtter på nøttebuffeten vår?

Cashewnøtter har litt av et badboy rykte når det kommer til bærekraft. Stort sett alle cashewnøtter som konsumeres kommer fra det afrikanske kontinentet og Vietnam, og frem til for noen år siden jobbet menneskene i cashewnøtt­produksjonen under ekstremt dårlige og farlige arbeidsforhold.

Cashewnøtter må avskjelles manuelt, og det er utrolig mange mennesker som jobber i denne produksjonen som ikke har noe annet valg.

For ikke å snakke om den lange reisen disse nøttene har før den ender opp hjemme hos deg. Fra Afrika, via Vietnam, og videre til Øst Europa for foredling. Disse nøttene har, når de havner hos deg, reist mer enn en norsk backpacker på 90-tallet!

Selv om reisen foregår med skip og dermed har et lavt fotavtrykk, ville det vært i alles interesse om man kunne lage gode strukturer, slik at produksjon, foredling og prosessering i det minste hadde foregått på samme kontinent.

Etisk handel har hatt et prosjekt gående siden 2017, og har klart å lande en god bærekraftig struktur for blant annet arbeidsforhold og lønnsvilkår. Coop Norge er et av medlemmene som har hatt en gjennomslagskraft i prosjektet, så neste gang du kjøper Cashewnøtter – se etter fairtrademerket på posen før du legger den i handlekurven.

Dessverre er det fortsatt sånn at mange store innkjøpere ikke kjøper sertifiserte nøtter. Vi har derfor valgt å ikke ha cashewnøtter hos oss, før vi får tilgang på dette.

Vi håper at innkjøpere tar flere bevisste valg i fremtiden, slik at vi i løpet av 2023 heller kan ha en QR-kode som stolt kan proklamere: NÅ har vi faktisk cashewnøtter på nøtte­buffeten vår!

Enn så lenge håper vi du nyter det store utvalget av andre ting.

Slettesofa

Visste du at hvis alle nordmenn sletter én til to e-poster hver, hadde vi spart like mye strøm som trengs for å lade én million smarttelefoner? Vi hadde også spart utslipp tilsvarende tur/retur Norge på langs med en dieselbil 10 ganger.

Hvis alle nordmenn sletter 5 mail om dagen, så dekker det den årlige strømbruken til 1.000 husstander!

Dette var ikke noe vi visste om heller, men finnes det en enklere og mindre inngripende måte å være bærekraftig på? Det tror ikke vi!

Tenk igjennom alle fellesmailer du er med på eller sender ut. Alle medlemsklubber du er med i, som sender deg et drøss av nyhetsbrev i løpet av en uke som går rett i reklamefilteret.

Vi introduserer derfor, som et ledd i #skjultbærekraft, konseptet #slettesofa.

Her kan du sette deg ned før møtet begynner, eller hvis du bare vil slappe litt av, og slette mailer. Og kanskje vil alle som ser deg sitte der vite at nettopp DU slår et slag for miljøet!

Når slettepausen din er over ber vi deg om å registrere på Ipaden hvor mange mailer du har slettet – vi er nemlig spent på å finne ut hvor mange mailer som slettes på vårt hus.

I tillegg gir vi noen tips til hvordan du kan ha bedre samvittighet fremover:

 • Slett mailer du ikke trenger
 • Slett duplikater, behold den siste mailen i tråden
 • Tøm slettede elementer
 • Bruk kablet nett eller WIFI der du kan
 • Meld deg av nyhetsbrev du ikke lengre trenger
 • Velg nyhetsbrev på SMS fremfor mail ved valgmulighet

Bærekraftfestivalen

Trenger dere hjelp til å løse bærekraftproblemstillingene internt?

Bærekraftsfestivalen er et initiativ for feltene bærekraft, innovasjon, sosiale sammenkomster og nettverking. Vi brenner for å skape møteplasser på tvers av generasjoner og sette bærekraft på dagsordenen.

Bærekraftsfestivalen består av fem arrangementer som alle tar for seg den tredelte bunnlinjen: sustainathon, bærekrafts­konserten, bærekrafts­vandringen, bærekrafts­konferansen og bærekrafts­middagen.

Sustainathon er en case-løsnings workshop hvor dedikerte studenter møtes for å løse caser fra næringslivet. Studentene får 30 timer på seg til å komme opp med nye tanker og løsninger som skal resultere i et konsept, eller være en direkte løsning på et problem som bedriften har.

Besøk www.bærekraftsfestivalen.com for mer informasjon.

Movement

«Ofte er litt kjærlighet alt som skal til»

De fleste av oss liker å spare penger- men visste du at du kan spare penger for bedriften din, samtidig som du tenker bærekraft?

FN sitt bærekraftmål nr. 12 handler om hvordan vi kan utnytte ressurser best mulig, til minst mulig belastning for miljø og klima, og er et eksempel på hvor lang vei vi har å gå i Norge.

I Norge går 140.000 tonn kontormøbler på dynga hvert år. Det tilsvarer ca. 200 flyttebiler i uka. Om du vil oppgradere hjemmekontoret eller kontorlokalene kan du ta et aktivt valg om å velge brukt, og der kommer Movement inn i bildet!

Siden 2007 har Movement, ved å gjøre noen enkle grep og justeringer, gitt brukte gjenstander nytt liv.

For hvert møbel som brukes på nytt framfor å havne på dynga, spares miljøet for belastningene som følger med produksjonen av et nytt. Derfor har vi valgt oss #slettesofaer fra Movement.

Det er bare 8 år igjen til FNs bærekraftmål skal være oppfylt. Alle kan bidra, og ombruk er en av måtene DU kan bidra på!

Handle bærekraftig med brukte møbler fra Movement! Kanskje dere også trenger en #slettesofa?

Besøk www.movement.as for mer informasjon.

Varmluft, luft eller papir?

Når du kommer ut fra et toalettbesøk så vasker du hendene, og deretter står du ovenfor avgjørelsen om hvordan hendene skal tørkes. 

Har du tenkt over at det også kan gjøres bærekraftig?

Mange foretrekker lufttørking fra håndtørker med varmluft, i den tro at det sparer papirbruk, men det stemmer ikke.

CO2e, eller Karbondioksidekvivalent, er en felles målestokk for hvor mye en gitt mengde drivhusgass kan påvirke den globale oppvarmingen. Datt du av der? Det gjør mange. 

Fakta er at ved varmluft-tørking brukes det 20 g, mot bare 10g ved å tørke seg med papir.

For øvrig gjelder det også hvis du rister av hendene og lar dem tørke naturlig.

Hvis du er på snitt med resten av befolkningen og går på do 8 – 10 ganger i døgnet, foregår ca. 5 av dem utenfor eget hjem. Da kan du velge om du vil ha et fotavtrykk på 100, 50 eller 0 g per døgn. Dét utgjør en stor forskjell!

It’s all about the karbonavtrykk! – Kjøtt eller planter, er det så nøye ‘a?

Mange tror at for å spise bære­kraftig må man kutte ut alt av kjøtt i kostholdet sitt. I en norsk sammenheng mener vi dette blir for enkelt.

Landbruket i Norge er blant de mest bære­kraftige med små, familieeide gårder spredt over hele landet og millioner av dyr på beite. Visste du at dyr på beite er med på å sikre karbon­lagring i beitemark? Samtidig er dyrehelsen i Norge en av verdens beste, noe som betyr at norske kyr slipper ut mindre metan en kyr i mange andre land – og har verdens laveste bruk av antibiotika. 

Hos oss heier vi på den norske bonden, som så langt er den eneste næringen som har inngått en egen klima­avtale med regjeringen. Og som hver dag jobber for å redusere sitt klimaavtrykk.

Og så må vi huske da, at bærekraft handler om både miljø­messige, sosiale og økonomiske faktorer.

På X har vi derfor tatt et standpunkt om at vi vil fortsette å servere kjøtt, men vi har noen fokus­punkter vi jobber med:

 • Vi serverer bare norsk kjøtt, fisk og skalldyr. 
 • Vi tenker nytt! Vi ønsker å kjøpe hele dyr og bruke hele dyret, fremfor å kjøpe inn et bestemt antall stykker at mange dyr. Det gjør også at kokkene våre får bryne seg på forskjellige tilberednings­metoder og lage overraskende opplevelser for deg.
 • Vi bruker norske sesongbaserte råvarer.
 • Vi jobber med å hele tiden forminske svinnet vårt gjennom å bruke f.eks. skrell som garnityr og nedskalere buffeter underveis i serveringen.
 • Våre prosjektledere jobber sammen med arrangør for å velge menyer tilpasset gruppens behov.
 • Når dagens måltider er over, tar vi vare på rester som serveres i personalkantinen dagen etter.

Vi håper du setter pris på innsatsen kokkene våre legger i maten som står foran deg. 

Og du: Har du et godt bærekraftig tips om mat til oss, gi oss gjerne beskjed!